New Build Housing

Longpark Phase 7

About the project


Client: Cunninghame Housing Association

Form of contract: Design & Build

Project value: £6.3M

Awards:

Sottish Home Awards 2020:

  • Winner, Affordable Housing Development of the Year (Mid-sized, social rent)

 

MAST worked with Cunninghame Housing Association and CCG (Scotland) Ltd. to provide 48 new homes for affordable rent in Kilmarnock’s Longpark area.  The completion of this phase marked the completion of a regeneration programme covering seven phases, delivering over 300 units in total since its commencement by the Association in 1999.

 

The completed scheme offers a range of dwelling types, from two-bedroomed amenity bungalows through to cottage flats and three-bedroomed family homes.  The overall mix also incorporates a number of dedicated properties for wheelchair users.

 

The site layout concept had to take into account a number of development constraints, not least the requirement to address an identified flood risk in the site’s north-western corner.  This led to careful design of site topography to establish minimum floor levels, as well as a requirement to create features within the site to store water during flood conditions.  Our response to this was to consider the site as two halves, bisected by a new road running through its centre.  Housing to the north, comprising single-storey amenity and wheelchair bungalows in addition to terraced family housing, are grouped together in a ‘cluster’ arrangement, with a private garden space to the rear which doubles as part of the wider flood mitigation measures.  Housing to the southern side, comprising cottage flats and family housing, is configured to create a notional perimeter block form, creating robust frontages to the surrounding streets.

 

High levels of amenity space are created within the scheme, with landscaped wedges unifying both halves of the scheme.  The treatment of these spaces is intended to be simple and low-maintenance, with an emphasis on ‘free play’ provision.  In contrast, the space to the north was considered as a sheltered, private garden for sole use of the residents of the amenity properties adjacent, this being offset by the provision of smaller low-maintenance rear garden areas to the individual houses.  This approach, and the requirement to address the site’s potential flooding issues, required close collaboration with East Ayrshire Council’s Planning and Flooding staff.

 

With the involvement of a third-party consultant, an energy strategy was developed for the site which achieved Section 7 Silver Aspects 1 and 2.  This was prepared with a focus on fabric-first measures, with high performance building envelopes (including factory fitted windows and doors) being promoted in addition to photovoltaic panel arrays on each plot.  This approach aligned with the Association’s own aspirations, to address issues of fuel poverty in a way that represents real benefits to the end users.